14 Aralık 2011 Çarşamba

ÇOCUK BESLENMESİ SAYFA 34 MENÜ HAZIRLAMA

MENÜ HAZIRLAMA
Vücudumuzdaki sistem ve dokuların sağlıklı ve düzenli işleyebilmesi için ihtiyaç duyulan besin unsurları, protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, madensel maddeler ve suyun belirli miktarlarda ve en fazla özenle hazırlanmış yemekler bile, gelişigüzel zamanlarda, çeşit ve oranlarına dikkat edilmeksizin, yeterli miktarlardan fazla alınırsa, vücuda istenilen yaran sağlamaz. Bu bakımdan, beslenme ilkeleri, yalnızca, besinleri tanımak ve yiyecek hazırlamada çeşitli kuramsal bilgileri edinmek değil, bu bilgilerin en iyi şekilde uygulanmasını ve yiyecek maddelerinden en iyi şekilde yararlanmabilincine sahip olunmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, değişik yiyecek maddelerinin içerdikleri besin unsurlarına ve vücudun günlük ihtiyacına göre, yeterli miktarları ve birbirini tamamlayacak şekilde düzenlenen çeşitleri gözönünde bulundurarak, mönü "yemek listesi" ve öğün "yemek zamanının tespit edilmesine aynı oranda önem verilmelidir.

Menü Hazırlama İlkeleri 
1. Bireyin veya grubun besin  öğesi ve ihtiyacı göz önünde bulundurulmalı, buna 
göre besinlerin çeşit ve miktarları belirlenmelidir. 
2. Menü hazırlanırken, besin grupları ve günlük alınması gereken miktarları
gösteren bir beslenme klavuzu bulundurulmalıdır. 
3. Haftalık ihtiyacı karşılayacak besin miktarları belirlenmeli ve menü haftalık 
olarak hazırlanmalıdır. 
4. Satın almada yiyeceklerin besin değeri dikkate alınmalıdır. 
5. Besinler satın alındıktan sonra günlük menü düzenlenmelidir. 
6. Günlük yemek menüsünde,  öğünler birbirini tamamlayacak ve bir bütün 
oluşturacak biçimde düzenlenmelidir. 
7. Bir  öğünde belli bir besin grubuna yer verilmişse, diğer  öğünlerde öteki besin 
gruplarına yer verilmelidir. 
8. Beslenmede bireyin veya grubun beslenme alışkanlıkları ve zevkleri dikkate 
alınmalıdır. 
  9. Yiyeceklerin sunulmasında çevre temizliğinin yanı  sıra, yemek saatini, sosyal 
kaynaşma uyum ve yaşama sevinci uyandıran bir duruma getirilmesi de önemlidir. 
10. Ailenin beslenme  işlerini üstenen bireyin tutum ve davranışları iyi alışkanlıklar 
kazandırıcı nitelikte, bilinçli beslenmenin sağlık ve başarı ilişkisinde inandırıcı ve 
benimsetici olmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder