Vücudumuzdaki sistem ve dokuların sağlıklı ve düzenli işleyebilmesi için ihtiyaç duyulan besin unsurları, protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, madensel maddeler ve suyun belirli miktarlarda ve en fazla özenle hazırlanmış yemekler bile, gelişigüzel zamanlarda, çeşit ve oranlarına dikkat edilmeksizin, yeterli miktarlardan fazla alınırsa, vücuda istenilen yaran sağlamaz. Bu bakımdan, beslenme ilkeleri, yalnızca, besinleri tanımak ve yiyecek hazırlamada çeşitli kuramsal bilgileri edinmek değil, bu bilgilerin en iyi şekilde uygulanmasını ve yiyecek maddelerinden en iyi şekilde yararlanmabilincine sahip olunmasını gerektirmektedir. Bu nedenle, değişik yiyecek maddelerinin içerdikleri besin unsurlarına ve vücudun günlük ihtiyacına göre, yeterli miktarları ve birbirini tamamlayacak şekilde düzenlenen çeşitleri gözönünde bulundurarak, mönü "yemek listesi" ve öğün "yemek zamanının tespit edilmesine aynı oranda önem verilmelidir.
Menü Hazırlama İlkeleri
1. Bireyin veya grubun besin öğesi ve ihtiyacı göz önünde bulundurulmalı, buna
göre besinlerin çeşit ve miktarları belirlenmelidir.
2. Menü hazırlanırken, besin grupları ve günlük alınması gereken miktarları
gösteren bir beslenme klavuzu bulundurulmalıdır.
3. Haftalık ihtiyacı karşılayacak besin miktarları belirlenmeli ve menü haftalık
olarak hazırlanmalıdır.
4. Satın almada yiyeceklerin besin değeri dikkate alınmalıdır.
5. Besinler satın alındıktan sonra günlük menü düzenlenmelidir.
6. Günlük yemek menüsünde, öğünler birbirini tamamlayacak ve bir bütün
oluşturacak biçimde düzenlenmelidir.
7. Bir öğünde belli bir besin grubuna yer verilmişse, diğer öğünlerde öteki besin
gruplarına yer verilmelidir.
8. Beslenmede bireyin veya grubun beslenme alışkanlıkları ve zevkleri dikkate
alınmalıdır.
9. Yiyeceklerin sunulmasında çevre temizliğinin yanı sıra, yemek saatini, sosyal
kaynaşma uyum ve yaşama sevinci uyandıran bir duruma getirilmesi de önemlidir.
10. Ailenin beslenme işlerini üstenen bireyin tutum ve davranışları iyi alışkanlıklar
kazandırıcı nitelikte, bilinçli beslenmenin sağlık ve başarı ilişkisinde inandırıcı ve
benimsetici olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder